Chuť kávy je charakterizována výjimečným vnímáním v ústech, vůní tabákových listů, mléčnou čokoládou a opékanými vlašskými ořechy.
100% Arabica
Země původu: Kuba
Region: Gramma
Zpracování: mokrý proces
Nadmořská výška: nad 1200 m.n.m.
Chuť kávy je charakterizována výjimečným vnímáním v ústech, vůní tabákových listů, mléčnou čokoládou a opékanými vlašskými ořechy.
Chuťový profil: bez kyselosti, s výraznější hořkostí. Crema je soudržná, s dlouhou trvanlivostí.
Na horách Sierra Maestra leží jeden z pokladů karibské kávy. Zrna nejvyšší kvality jsou z plantáže "Altura Lavado". Tato Kubánská odrůda nabízí typickou plnou chuť s příjemnou hořkostí a jemným kouřovým aroma. Populární odrůda "Altura" roste v oblasti Sierra Maestra a je pojmenován na počest nejvyššího vrcholu hory Kuby.
Kuba Altura Lavado patří k arabikám s velmi nízkou kyselostí. Kávomilce potěší vyváženou sladkostí, jež pikantně doplňuje aroma přírodního tabáku tolik typického právě pro Kubu.
Oblast Sierra Maestra patří k nejtradičnějším lokalitám pěstování kubánské kávy. Pohoří rozkládající se na jihovýchodě země jakoby stoupá rovnou z oceánu. Je nejvyšší na ostrově a zároveň v něm leží kubánská nejvyšší hora Pico Torquino s 1974 metry. V Sierra Maestra panují pro pěstování kávovníků skvělé klimatické podmínky. Káva se na Kubě sklízí od poloviny 18. století, její produkce dosáhla vrcholu během 19. a na počátku 20. století. Po kubánské revoluci v roce 1959 došlo ke znárodnění kávového průmyslu, rozpuštění velkých farem a poklesu objemu výroby.
Kávové bobule se na Kubě sklízejí od září do ledna, nejčastěji a v největším množství konkrétně v říjnu a listopadu. Farmáři produkci zpracovávají promýváním. Proto jsou zrna krásně čistá a zbavená slupek.